Eksterne læringsmiljøer

Vejen Kommune er begunstiget ved at have rigtig mange forskellige tilbud til skolerne. Er der et uformelt læringsmiljø, der ikke er nævnt er du meget velkommen til at kontakte udviklingskonsulent skoleforvaltningen. Se de mange muligheder i Vejen Kommune på VisitVejen

Nedenfor ses de specielle skoletilbud (kort beskrivelse af de enkelte tilbud 

Lige udenfor kommunen

Transport


Poul La Cour Museet – gratis adgang og formidling for kommunens skolerPoul La Cour Museet er indrettet i Poul la Cours forsøgscenter fra 1897 i Askov. Poul la Cour (1846-1908) var pioner på området aerodynamik og kendt for udvikling af vindmøller til fremstilling af elektricitet. Ved forsøg i sin vindtunnel udviklede han teorien for den ideelle vingeprofil og opdagede, at suget bag vingen var lige så vigtigt som vindens tryk. Poul la Cour forskede også i oplagring af vindenergien ved elektrolyse af vand til ilt og brint. Museet tilbyder skolerne i Vejen Kommune gratis besøg.

Det er vigtigt, at besøget aftales i god tid, og man i samarbejde aftaler besøgets indhold og rollefordeling under besøget. Museet kan være behjælpelig med, hvilke læringsmål man skal have arbejdet med inden besøget.

Fondens formand Bjarke Thomassen kan kontaktes via mail eller telefon 2763 7036


Museet på Sønderskov – gratis natur/kulturvejledning for kommunens skoler og dagtilbud

Museets naturvejleder arrangerer oplevelser i naturen. I vores program kan du se de mange åbne arrangementer. Det kan også lade sig gøre at arrangere private ture for grupper, og der er en skoletjeneste for skolerne i Vejen Kommune.
Natur- Kulturskolen har til huse i “Kartoffelhuset” ved Museet på Sønderskov, hvor Naturskolens kontor og Skolestuen også ligger. Museets andre faciliteter indgår også i Natur- og Kulturskolen. Det kan være parken, Folkehaven, Biskolen, Møllestien, Hjortehaven og selve den gamle Herregård Sønderskov.

-Se nyheder og billeder fra Naturskolens arrangementer på Naturskolens Facebook side 

Natur og kulturvejleder Sam B. Sørensener er på kontoret hver mandag kl. 07:30 – 12:00. Du er desuden altid velkommen til at sende en mail til Sam B. Sørensen, eller tlf.: 4029 3766, hverdage fra  07:30-17:00.


Perleholm – gratis, det er en god idé samtidig at booke naturvejleder Sam B. Sørensen samtidig

Naturlejrskolen Perleholm ligger i det smukke område i Stursbøl Plantage. Perleholm drives i et samarbejde mellem Naturstyrelsen, Vejen og Haderslev kommuner. Perleholm er gratis at benytte for kommunale institutioner fra de to kommuner.

Der er mange muligheder for store og små på Perleholm. Der er således netop indkøbt materialer, så man kan lære at snitte eller arbejdet med en ’smedje’. Perleholm har sin egen hjemmeside, men den er ikke helt opdateret. Derfor vil jeg anbefale Perleholm på facebook.

Perleholm bestilles ved at kontakte naturvejleder Sam Bøgesgaard Sørensen . Dette gøres telefonisk eller pr. mail (i god tid), på tlf. nr. 7538 3866 eller direkte nr. : 4029 3766.

Husk nøgler afhentes og afleveres hos sekretæren på Jels Skole. Naturvejlederen har nøgle til stedet, så er han booket behøver man ikke hente/aflevere nøgle i Jels.

Der arrangeres ca. en gang årligt åbent hus på Perleholm. Denne dag viser naturvejlederne, hvad stedet kan byde på. Der vil være GPS løb, bålmad, lær at bruge en esse og meget meget mere. Der er selvfølgelig bestilt godt vejr.

Se mere på Perleholms Facebookside


Vejen Kunstmuseum – gratis adgang og workshops for kommunens skoler

Besøg på museet
Skoleklasser og andre grupper er meget velkomne på Vejen Kunstmuseum. I behøver ikke at melde jeres ankomst i forvejen, hvis I bare selv vil gå rundt og kigge. Vi beder dog læreren indskærpe overfor børnene, at man ikke må røre ved kunstværkerne. Hvis det er nødvendigt tilbyder vi gerne den særlige service at åbne museet på hverdage udenfor normal åbningstid. I så fald bør I anmelde jeres besøg i god tid. Besøget er gratis.

Vejen Kunstmuseum har mange forskellige tilbud til kommunens skoler.
Her vil jeg bl.a. nævne en workshop om keramikkens forunderlige verden.

Når de flydende mineraler fra jordens indre køler ned og bliver til fast stof, siger man at de ændre fase, og at atomerne ligger sig til rette i et strengt geometrisk defineret rumgitter.

Det samme sker i en keramisk ovn, når temperaturen sænkes og de knuste, sintrede og smeltede mineraler bliver til hårde og bestandige materialer som stentøj og glasur. Moderne krystallografi har vist at rumgitrene er afgørende for materialernes farver, og det er denne sammenhænge vi her skal kikke nærmere på!

På en guided tur igennem museet ser vi nærmere på ler, lertøj, stentøj, porcelæn og mærker de kvalitative forskelle med vores egne hænder. Vi lærer at tegne en stribe karakteristiske rumgitre som dukker op alle mulige steder i kunst og arkitektur, fordi de også på vores skala-trin er den bedste måde at pakke tingene på, – og så er de ofte meget smukke forlæg for mønstre og symmetrier!

Knus sten fra marken til mel og bland dem sammen til glasurprøver i små keramiske skåle. Lær om ledeblokkenes herkomst og kemiske sammensætning, samt grundprincipperne for keramiske glasurers farver, kemi og smeltepunkt.

For at tilmelde din klasse til et af Vejen Kunstmuseums workshop-tilbud behøver du blot at ringe på:
75 36 04 82 eller se mere på https://www.vejenkunstmuseum.dk/


Welling Landsbymuseum – gratis adgang for kommunens skoler


Glad Zoo 

Glad Zoo (tidligere Lintrup Safari Park) er et formidlingscenter med omdrejningspunkt i zoo-parken. Den personlige formidling af viden om dyrene til publikum er højt prioriteret. Noget som parken høster stor respekt og anerkendelse for. De fortæller meget om dyrene og er gode til det. Det giver nogle helt unikke oplevelser for vores besøgende.

Se mere på Glad Zoo's hjemmeside.

 

 

Vejen Teknik og Miljø – gratis og gratis transport

Vejen Teknik og Miljø har mange forskellige tilbud

Ønsker du yderligere information, er du velkommen til at kontakte:
Biolog og Affaldskonsulent Kathrine HøyrupTeknik & Miljø, Telefon: 7996 6244


Skoleskoven

Skoleskoven er et 3,5 ha stort område, der i 1997 blev tilplantet med ca. 16.000 træer. En del af skoven er plantet som et arboret – et træmuseum – med 52 forskellige træarter.

Der er bygget et smede- og vikingehus og fire shelters. Man har lov at overnatte op området. Og så er der bålpladser.

Hver onsdag er der undervisning af en fast lærer for kommunens skoleklasser.

Kontaktperson: Niels Dammeyer, telefon 79 96 07 80 eller 22 23 24 26


Med skolen i biografen – kommunen yder tilskud til at klasser tilbydes biografforestillinger

Skolerne betaler 17. kr. pr. billet inkl. transport.

Formålet med skolebioordningen er at sikre kommunens elever gode filmoplevelser og undervisning, samt give lærerne bedre vilkår til at arbejde med film og levende billeder.

Til hver film fremstilles der gratis undervisningsmateriale. Der vil blive udsendt en folder til skolerne i juni måned, med tilmelding i august. Der vil være ca. 10 film at vælge mellem.

UDEN BILLEDER ER DET UMULIGT AT TÆNKE” (ARISTOTELES, 384-322 F.KR.)